Islanninhevostalli Mímir

Me, meidän tarina ja tavoitteet

Hevoslähtöisesti

Meille tärkeintä on, että hevosemme saavat elää mahdollisimman lajityypillistä elämää. Tähän kuuluu ensisijaisesti lajitovereiden seura – islanninhevoset viihtyvät laumassa joka tuo turvaa ja seuraa. Luonnossa eläessään hevonen liikkuisi laajoilla alueilla runsaasti ja käyttäisi suurimman osan ajastaan syömiseen. Tätä käyttäytymistarvetta tavoittelemme sillä, että tarhat ovat mahdollisimmat isot ja hevoset saavat ulkoilla 24/7 ympäri vuoden. Hevoset saavat säännöstellysti heinää viisi kertaa päivässä ja niillä on koko ajan vettä saatavilla, kesällä ne pääsevät laitumelle. Halutessaan hevosemme pääsevät säänsuojaan, joka onkin suosituin paikka kesähelteellä. Islanninhevonen on säänkestävä, pihatto-oloissa se kasvattaa erittäin paksun talvikarvan jonka lämmöneristyskyky on uskomaton. Kylmä näillä on harvoin, kova pakkanen on mieluinen vuodenaika, toisin kuin kevään ja syksyn pitkät kylmät vesisateet.

 

Hevosen kanssa

On harmillista kuinka vähän tänä päivänä talleilla pääsee opettelemaan muutakin kuin ratsastusta. Ratsastus kun on vain yksi, lopulta hyvin pieni osa koko hevosharrastusta. Hyvä suhde hevosen kanssa luodaan aina maastakäsin.  Kun opimme ymmärtämään hevosta, sen ilmeitä ja eleitä, käsittelemään erilaisten hoitotoimenpiteiden ja maastakäsin tehtävien harjoitusten avulla, on hevosten parissa harrastaminen monipuolisempaa, turvallisempaa ja antaa meille enemmän iloa. Kun meillä on se tavoiteltu ”yhteys” hevosen kanssa, niin olemme jo askeleen lähempänä sitä upeaa flow-tilaa ratsailla, jolloin tuntuu kuin olisit yhtä hevosen kanssa ja se toimii ikäänkuin ajatuksen voimalla. 

Meillä hevoset tekevät töitä mahdollisimman monipuolisesti ja olemme tarkkoja siitä että se on myös määrällisesti kohtuullista. Töiden välissä niiden täytyy saada riittävä lepotauko ja myös täysin ihmisvapaita vapaa-päiviä. Hevosten käsittelyssä ja koulutuksessa  käytämme myös paljon positiivista vahvistetta.

Ainutlaatuinen islanninhevonen

Ihastuimme islanninhevosen luonteeseen, herkkyyteen ja monipuolisuuteen jo kohta 20 vuotta sitten. Voisi sanoa että se oli sitä kuuluisaa rakkautta ensisilmäyksellä. Islanninhevonen on yksi maailman vanhimmista, puhtaimpana säilynyt hevosrotu. Rodun kotimaassa Islannissa rotu on ollut eristettynä yli 1000 vuotta ja muiden hevosten vienti islantiin kiellettiin jo varhain. Myös islannista kerran lähtenyt hevonen ei voi enää koskaan palata sinne takaisin. 

Islanninhevosen yksi merkittävin ero muihin hevosrotuihin on niiden omat askellajit. Perusaskellajien (käynti, ravi ja laukka) lisäksi issikalla on yleensä myös töltti ja osalla vielä lisäksi passi. Töltissä hevosen jalat liikkuvat samassa järjestyksessä kuin käynnissä, eli siinä hevosella on aina vähintään yksi jalka maassa eikä näin liitovaihetta synny. Töltti on super mukava askellaji ratsastajalle ja nopeudeltaan se voi olla kaikkea vähän käyntiä nopeammasta laukan tempoon asti. Hyvä töltti onkin islanninhevosen tärkeimpiä ominaisuuksia. 

Lisäksi islanninhevosella voi olla myös passi, joka vaatii jo ratsastajalta ja hevoselta paljon taitoa. Passissa tavoitellaan mahdollisimman suurta nopeutta, se on kaksitahtinen askellaji jossa saman puolen jalat käy maassa yhtä aikaa ja askelten välissä on selvä liitovaihe. 

Islanninhevonen on luonteeltaan hyvin ystävällinen, se on yhteistyöhaluinen ja innokas työntekijä. Mutta kuten missä tahansa muussakin rodussa, hevonen on aina yksilö ja jokaisella on omat luonteenpiirteet ja esimerkiksi ratsastettavuusominaisuudet. Oman kokemuksemme perusteella, islanninhevonen on ratsuna hyvin herkkä ja harva niistä ns. antaa anteeksi ratsastajien pieniäkään virheitä. Issikkaa ratsastetaan paljon istunnalla.

Islanninhevonen on pienikokoinen, sen säkäkorkeus on keskimäärin 135cm. Pienen kokonsa puolesta ja vaikka vahva onkin, meilläkin on hevoskohtaisesti määritelty ratsastajan painorajat 70-85kg välille.

Yrittäjä

Haaveilin jo varhaisessa teini-iässä omasta kotieläinpihasta tai ratsastustallista. En innostunut oikein mistään muusta ammatista tai tekemisestä. Piirsin jopa suunnitelman tallista, pihapiiristä,  leiritiloista ja hevosista perustietoineen. Ehkä ne oli jokaisen nuoren heppatytön haaveita.

Me ei siskoni kanssa koskaan haaveiltu hevosista, kunnes vanhempamme ostivat meille ensimmäisen ponin vuonna 1994.  Siitä lähtien aina tähän päivään asti, nyt jo 30 vuotta, olemme omistaneet hevosia, käytännössä kasvaneet niiden parissa. Ravurit vaihtuivat pikkuhiljaa islanninhevosiin joihin olemmekin keskittyneet jo kohta 20 vuotta.

Kouluttauduin matkailualalle suuntautuen vaellusratsastusoppaan tehtäviin. Sen jälkeen työskentelin kaikkiaan 15 vuotta siivoustöissä ja siinä välissä opiskellen/kurssittautuen myös hevoshierojaksi, Green Caren perusteita, hevosen kouluttamisen tutkinnon osan ja viimeisimpänä Coaching with connection eli CwC-istuntaopettajaksi.

Vuosien kokemus erilaisista hevosista ja ”hevosongelmista” on avannut uudenlaisen ajattelutavan koko hevosharrastukseen ja hevosten pitoon. Islanninhevoset ovat toimineet loistavina opettajina tällä matkalla, niiden herkkyys niin maastakäsin kuin ratsailtakin on jotain ainutlaatuista.

Olen myös käynyt lyhyen aikaa töissä islannissa hevostilalla, koska halusin oppia lisää ja nähdä kuinka rodun kotimaassa hevosia pidetään, käsitellään ja ratsastetaan.

Olen myös innokas harrastevalokuvaaja ja tarjoankin valokuvauspalveluita edulliseen hintaan.

Tervetuloa tutustumaan toimintaamme ja ihaniin islanninhevosiimme!

Mirjami ”Mimmi” Nahkala

 

Ajanvaraukset

Oman seikkailusi voit varata kätevästi sähköisen ajanvarauksen kautta täältä (vaatii rekisteröitymisen).

Perinteinen soitto, tekstiviesti/whatsapp toimii myös, mutta huomioithan että työni  luonne on sellainen, etten päivystä puhelimen ääressä koko ajan.

Yhteystiedot

tallimimir@gmail.com

0440292670

Lentokentäntie 55
84540 Ylivieska

Aukioloajat

Toimipaikkamme on myös koti.
Tästä syystä olemme avoinna vain ajanvarauksella 🙂

Seuraa meitä somessa
Copyright © 2024 Talli Mimir. All Rights Reserved.